איפה באמת צריך להיות השלט “נהג חדש”? מה שחוק, מה שמצחיק ומה שכולנו טועים לגביו
אתה נהג חדש? מצוין. איפה שמת את השלט?
בוא נניח שאתה נוהג על הכביש כבר יומיים. מאחור מותקף רכבים אינסופי, מהצדדים זורקים מבטים, ואתה — מנסה לשרוד. ואז מגיע מישהו בריצה אליך בחניה של הסופר ושואל: “השלט שלך מאחורה? כי אם לא, אתה בבעיה…”. הנה מגיע הרגע שבו כולנו מבינים: רוב הנהגים החדשים לא בדיוק בטוחים איפה, מתי, ועד מתי בכלל צריך לשים את השלט המדובר.
בגדול? פשוט – אבל אל תטעו בפרטים הקטנים
על פי התקנות של משרד התחבורה הישראלי (רשמיות לגמרי, כן?), נהג חדש מחויב לשים שלט שמציין את העניין – אבל יש הרבה מעבר לשלט קטן מאחורה.
- מיקום חוקי: רק בחלק האחורי של הרכב – ולא, לא על הכנף של הוויז או צמוד לווישר האחורי.
- הצמדה: בצורה ברורה וקבועה, לא עם סלוטייפ שכמעט עף ברוח.
- גודל וצבע: השלט צריך להיות מלבני, בגודל של 12×20 ס”מ, עם רקע צהוב וכתב שחור – אי אפשר להוסיף סמיילי או לפרגן ב”נהג חתיך חדש”.
ומה זה בדיוק “נהג חדש”?
כל הנהגים בשלב הרישיון הראשוני (שנתיים ראשונות של הרישיון) נחשבים “חדשים”. אבל אם אתה גם נהג צעיר (מתחת לגיל 24), או עברת עבירה חמורה – תיתכן הארכה של התקופה הזו. בקיצור, נהג חדש זה לא רק מצב רגשי – זה גם סטטוס חוקי עם השלכות.
5 שאלות נפוצות על השלט הזה שאתה שונא לאהוב
- 1. האם מותר לשים את השלט בתוך הרכב ליד החלון האחורי?
עדיף שלא. השלט חייב להיות מוצמד מבחוץ, ברור ונראה – כי שמשת הרכב יכולה להחזיר אור או להסתיר אותו בזווית ראייה. - 2. מה יקרה אם לא שמתי שלט?
זו עבירת תנועה. כן, באמת. קנס ואפשר אפילו ניקוד. ויש מצב שהשוטר ייהנה להסביר לך למה זה חשוב. - 3. זה בסדר להעביר את השלט מאוטו לאוטו?
אם אתה נוהג מדי פעם ברכב של ההורים או חברים – ברור שכן, רק תוודא שהוא מוצמד כמו שצריך. לא על מגנט מקרר. - 4. האם מותר לשים שני שלטים?
זה אולי נראה להורים שלך כמו רעיון טוב, אבל החוק דורש שלט אחד – ועודף קישוטים יכול לבלבל את שאר הנהגים. - 5. מתי אני יכול לזרוק אותו לפח?
ביום שבו אתה מפסיק להיות “נהג חדש” – כלומר אחרי שנתיים – אתה רשאי להפסיק להשתמש בו. מנפחים בלון, עושים טקס קטן, ושלום לשלט הצהוב.
אז למה בכלל יש את השלט הזה?
התשובה הרשמית? זה למען הבטיחות שלך. נהגים מנוסים יכולים להבין שאתה בתחילת הדרך, ומורידים ציפיות. זה כמו תג “לומד” על גיטריסט חדש בלהקה – עדיף לדעת למה הסולו לא מגיע.
אבל אם נהיה כנים לרגע – כולנו יודעים שהשלט הזה גורם גם לאנשים להידבק אליך רק כדי “ללמד אותך שיעור”. כלומר – זה אמור להגן עליך, אבל לפעמים מרגיש כמו מטרה.
הטריקים הלא-רשמיים (אבל ממש אמיתיים) של נהגים חדשים
טוב, זה רק בינינו. כי בשטח, הרבה נהגים חדשים:
- מצמידים את השלט עם מגנט כדי להעיף אותו כשנוסעים עם חברים.
- שמים את השלט אבל הפוך, כאילו זו יצירת אמנות במוזיאון תל אביב.
- מתקינים אותו על חלון צד כדי להרגיש ייחודיים – מיותר לציין שזה חסר טעם וגם לא חוקי.
- מפקידים את ההורים לוודא שהשלט על הרכב – ואז מאשימים אותם אם הוא עף.
הפתעות מרתקות: 3 עובדות שלא ידעת על השלט הצהוב
- 1. בישראל בלבד? ממש לא. מדינות נוספות משתמשות בסימונים חיצוניים לנהגים חדשים – רק שהעיצוב שונה. בצרפת, למשל, זו מדבקה עגולה. באוסטרליה? זה שלט “L” או “P” עם צבעים לפי רמת הרישיון.
- 2. אתה לא לבד: מדי שנה בישראל מתווספים כ-100,000 נהגים חדשים. תחשוב שאתה חלק מיחידה סודית ומרובת חברים – רק בלי מדים.
- 3. למה בכלל צהוב? מחקרי תעבורה (ותקנות) מראים ששלט צהוב עם כתב שחור הוא מהשילובים הבולטים ביותר לעין – בדיוק מה שצריך כשאתה לומד לשרוד בכביש ביחד עם כולם.
לאנשים שלא חדשים – למה זה עדיין חשוב?
גם אם אתה כבר נוהג 30 שנה ויש לך רכב עם כיסא מפנק, חשוב לדעת את הפרטים האלו. למה? כי הילד שלך, האחיין שלך או החבר מהעבודה עוד ישאל שאלות כמו “לאן בדיוק שמים את השלט?” או “אם יש לי רכב בליסינג, מותר להשאיר עליו את השלט?”. אתה רוצה להיות זה שיודע ולא זה שאומר: “אה, נראה לי שפשוט שמים אותו באיפשהו…”.
המילה האחרונה על השלט שאתה תאהב לשכוח
שלט “נהג חדש” הוא לא גזר דין ולא קעקוע – הוא תווית זמנית, בדיוק כמו השלב שבו כולנו טועים בחנייה אחורית. תשתמש בו בחיוך (או לפחות בלי רול עיניים), תבין למה הוא שם, ותצא לטייל בעולם התעבורה בראש מורם.
ובעוד שנתיים? תמגר אותו בקול תרועה. ועד אז – תשאיר אותו במקום החוקי, בכבוד, ותשכח את ההצעה לשים עליו מדבקת פוקימון.