כמה גז צריך להיות במזגן של הרכב שלך – ואיך תדע כשהגיע הזמן למלא?
אז למה בכלל המזגן שלך הפסיק לקרר? לא תמיד זה מה שאתה חושב
קיץ, חום אימים, אתה נכנס למכונית ולוחץ על כפתור המזגן בציפייה לרגע הישועה. אבל מה קורה? אוויר פושר, במקרה הטוב. האם זו שוב “המערכת שמתקלקלת סתם ככה”? לא בטוח. הרבה מהבעיות שמרגישים כאילו “המזגן הלך”, נובעות בכלל מעניין טכני פשוט (אבל נסתר מעיני רבים) – כמות הגז במזגן.
נכון, זה לא נשמע סקסי במיוחד. אבל כמו שאתה לא מצפה שמנוע יעבוד בלי שמן, ככה גם לא כדאי לצפות מהמזגן לפעול היטב בלי הכמות המדויקת של גז קירור. אז בוא נצלול אל תוך הנושא – מהר לפני שנוזיע על המושב.
רגע, איזה גז בדיוק אנחנו ממלאים פה ולמה צריך אותו?
הגז שמדובר עליו זה בעצם R134a (ברוב הרכבים עד השנים האחרונות), או R1234yf בדגמים חדשים יותר. הוא לא סתם “גז”, אלא נושא חכם – מעביר חום ממקום למקום, וממש הופך את מזגן הרכב לקוסם קרח נייד.
המזגן שלך מקבל את האוויר החם מהרכב, שולח אותו למסע התקררות, ובסוף מחזיר אותו אליך – רענן, קר ונטול לחות. תהליך הקירור הזה תלוי בכמות מדויקת למדי של גז. חסר קצת? היעילות נחתכת. חסר הרבה? המזגן פשוט “נושם בכבדות” עד שפורש באמצע איילון.
כמה גז צריך להיות במערכת המזגן? (ולמה זה משתנה בין מכוניות)
שאלה מצוינת! ובכן, זה תלוי ברכב. לכל יצרן ולכל דגם יש המלצה מדויקת לגבי כמה גרם של גז אמור להיות בתוך המערכת. זה נע איפשהו בין 400 ל-900 גרם בדרך כלל, כשהרכבים הגדולים יותר – ג’יפים, מיניוואנים וכדומה – צריכים כמות גדולה יותר.
איפה זה רשום? לרוב תמצא את המידע הזה על מדבקה בתא מנוע – ליד המדחס או קרוב לפילטר. אבל אם לא מצאת, כל מוסך שמתמחה במזגנים יודע לשלוף את המספר הנכון עבור הרכב שלך.
בשורה אחת: כמות הגז צריכה להיות מותאמת לדגם הרכב, ואפילו כמה גרמים פחות יכולים להשפיע דרמטית.
איך תדע שחסר לך גז? 5 סימנים שלמזגן שלך נמאס להזיע
- האוויר שיוצא לא באמת קר – יותר “פושר-עד-קריר”, תלוי ברוח.
- זה עבד מצוין אתמול… אבל פתאום – כלום. כאילו מישהו סגר ברז.
- המזגן מרעיש או נדמה שהוא “מתאמץ לנשום”.
- יש ריח מוזר – לפעמים גז שנמלט מערבל קצת את האיזון.
- מרגיש ש–”זה לוקח יותר זמן להתקרר פה”. ניחוש טוב – חסר גז.
אם אתה מזהה מאלה יותר מאחד – זה הרגע לעשות סיור במוסך. ולא, לא חייבים לחכות שייגמר הגז לגמרי. כמו עם דלק – עדיף למלא לפני שקופצים לנורה האדומה.
מילוי גז לבד? או שכדאי להשאיר את זה למקצוענים?
נכון, באינטרנט תמצא ערכות ביתיות למילוי גז. אז זהו, שגם אם אתה אוהב לתקן הכל לבד – זה לא המקום לחסוך. כמות הגז חייבת להיות מדויקת, המדחס עלול להינזק ממילוי יתר, ויש גם ענייני לחץ, שסתומים, ואפילו סיכונים סביבתיים.
במילים אחרות – לך למי שיש לו מכשיר חליבה (כן, ככה זה באמת נקרא), שמוצץ את הגז הישן, בודק אם יש נזילה, ולבסוף ממלא לפי הכמות המומלצת בדיוק של פסיכי.
שאלות נפוצות (שכדאי לשאול הרבה לפני שקיץ מגיע)
1. כל כמה זמן צריך למלא גז?
בדרך כלל פעם ב-2–3 שנים. אבל אם יש נזילה? אפילו כל שנה.
2. המוסכניק שלי אמר “זה בסדר, הם נוזלים תמיד קצת”. זה נכון?
כן ולא. ירידה של כמה גרמים בשנה כן אמורה לקרות. אבל ירידה מורגשת – לא תקינה וכנראה שיש בעיה הדורשת טיפול.
3. הגז נגמר לגמרי. מה יקרה אם אמשיך להפעיל את המזגן?
איך נאמר בעדינות? המדחס יתחיל לקטר, ואז יחליט לפרוש. במילים אחרות – יקר.
4. מצאתי ערכה ב-100 ש”ח ב-eBay. כדאי לנסות?
רק אם אתה גם יודע לפרק ולהרכיב מדחס בעצמך ומשתדל שלא להפר את חוקי הסביבה על הדרך.
5. למה זה מרגיש שדווקא כשהכי חם – המזגן מתקלקל?
כי כשחם, אתה מפעיל אותו חזק יותר. ואם הוא כבר היה על הקצה… זה קו הסיום שלו.
ומה לגבי נזילות? הגז לא פשוט “מתנדף לאוויר”
אם אתה מוצא את עצמך ממלא גז שוב ושוב – שווה לבקש מהמוסך לבדוק עם גז סימון לנזילות. לפעמים מדובר באטם פשוט שנשחק, ולפעמים באיזה צינור זעיר שנסדק. התיקון בדרך כלל זול יותר מאשר למדחס “להתפגר”.
והכי חשוב – אם מדובר ברכב שעדיין באחריות? פנה רק למוסכי שירות מורשים. אחרת, אתה עלול למצוא את עצמך מחפש צדק מול חברת הרכב ביום הכי חם בשנה.
לסיכום – הגז שקט, אבל קריטי
הרבה נהגים משוכנעים שמזגן זה משהו שמתקלקל סתם. אבל האמת היא שהמזגן הוא מערכת די אמינה – בתנאי שנותנים לה את מה שהיא צריכה: כמות גז קירור מדויקת. זה לא תיקון מורכב, לא יקר מדי, ואפילו לא מצריך יום חופש מהעבודה. פשוט צריך לדעת מתי לגשת ולהתייעץ – ולשמור את הרכב קריר, רענן ושמח.
כי בינינו – אין משהו יותר מייאש מאשר לשרוף בצהריים ברכב ולתהות למה המזגן שלך הפך לתנור.