ברוכים הבאים לפורטל PRK, ביתכם לסקירות הרכב המקיפות והמעמיקות בישראל. היום, אנחנו צוללים לעומקו של רכב פנאי שטח משפחתי שהותיר חותם משמעותי על השוק המקומי: הניסאן אקס-טרייל דיזל (Nissan X-Trail Diesel). הרכב הזה, המוכר גם כניסאן רוג (Nissan Rogue) בשוק הצפון אמריקאי, היה למשך שנים רבות בחירה פופולרית בקרב משפחות ישראליות רבות, בזכות שילוב נדיר של פרקטיות, מרווח, ובעיקר – חיסכון משמעותי בדלק.
האקס-טרייל תמיד מוקם כמוביל בקטגוריית רכבי הפנאי המשפחתיים בגודל בינוני, קטגוריה רוויה ועתירת מתחרים. הוא הציע אלטרנטיבה הגיונית ורציונלית למשפחות שחיפשו פתרון כולל לנסיעות יומיומיות וארוכות כאחד. בדור ה-T32 שלו, שרלוונטי במיוחד לגרסאות הדיזל שנסקרו בישראל, האקס-טרייל התמודד ראש בראש עם שחקנים חזקים כמו יונדאי טוסון, קיה ספורטאז’, מאזדה CX-5, ואף סקודה קודיאק (בגרסאות ה-7 מקומות). מיצובו היה כרכב אמין, חסכוני ומרווח, שהתאים למי שמחפש שקט נפשי ועלויות תפעול סבירות.
קהל היעד העיקרי של האקס-טרייל דיזל הוא בראש ובראשונה משפחות עם ילדים, הנוהגות מרחקים ארוכים, ומי שצריכת דלק היא פרמטר מהותי עבורם. הוא מתאים במיוחד למי שצודד בגישה הפרקטית, מעדיף נוחות על פני ספורטיביות קיצונית, ומעריך מרחב פנימי גמיש. נכון לאפריל 2025, עיקר הרכישות של גרסת הדיזל מתרחשות בשוק המשומשות, שם הוא מציע תמורה מצוינת למחיר. לאורך הסקירה המקיפה הזו, נצלול לפרטי הפרטים של הרכב, החל מהעיצוב, דרך תא הנוסעים, הביצועים, מערכות הבטיחות, ועד לניתוח הכלכלי, כדי לענות על השאלה הגדולה: האם כדאי לקנות את הניסאן אקס-טרייל דיזל גם היום?
עיצוב חיצוני: שמרנות שהפכה לקלאסיקה
הרושם הראשוני מהניסאן אקס-טרייל דיזל (בדור ה-T32) הוא של רכב פנאי שטח קלאסי, בעל נוכחות כביש מוצקה אך לא מוחצנת. הפילוסופיה העיצובית שלו שמרנית יחסית, אך זו בדיוק הנקודה שמשרתת אותו היטב – הוא לא מנסה להיות פורץ דרך או עתידני, אלא נשען על קווים נקיים, פרופורציות מאוזנות ותחושה של רכב חסון ואמין. זהו רכב שמתיישן בחן, ושומר על מראה רענן יחסית גם מספר שנים לאחר יציאתו מהמפעל.
במבט מקרוב, ניתן לראות את האלמנטים העיצוביים הבולטים. בחזית בולט הגריל ה-V-Motion הייחודי של ניסאן, אשר משתלב בצורה חלקה עם הפנסים הקדמיים. הפנסים, ובגרסאות המאובזרות גם תאורת ה-LED ליום, מעניקים לרכב מראה מודרני ואלגנטי. קווי המתאר מהצד נקיים וזורמים, עם קו מותניים גבוה יחסית וקו גג משתפל קלות מאחור, שמשתלבים עם בתי גלגלים מודגשים ומעניקים לו מראה שרירי אך לא כבד. הצללית הכללית של הרכב משדרת יציבות ורחב.
החלק האחורי של האקס-טרייל מעוצב בפשטות אלגנטית. הפנסים האחוריים הגדולים מספקים זיהוי מיידי ותורמים למראה המעוגל והידידותי. הפגוש האחורי משולב וכולל אלמנטים דמויי מגן גחון, המעידים על האופי ה”שטחי” של הרכב, גם אם עיקר ייעודו הוא לכביש. חישוקי הגלגלים, המוצעים בגדלים שונים (לרוב 17 או 18 אינץ’ בגרסאות הדיזל הנפוצות בישראל, ובחלק מהמקרים גם 19 אינץ’ בגימורים הגבוהים), משלימים את המראה הכללי ומוסיפים טאץ’ עיצובי. מידותיו הפיזיות של האקס-טרייל ממקמות אותו היטב במרכז קטגוריית הפנאי-משפחתיות, והוא אינו גדול יתר על המידה, מה שהופך אותו לנוח לתמרון בעיר ולקל למציאת חניה, בהשוואה לרכבי פנאי גדולים יותר.
עיצוב פנים, איכות חומרים ומרווח: הכל למען המשפחה
כאשר נכנסים לתא הנוסעים של הניסאן אקס-טרייל דיזל, האווירה הכללית והקונספט העיצובי שולחים מסר ברור: נוחות, פונקציונליות ופרקטיות. העיצוב אינו מתיימר להיות מינימליסטי או עתידני כמו בחלק מהמתחרים המודרניים יותר, אלא הוא הגיוני, קל להבנה ולתפעול, ומעניק תחושה של רוחב ומרחב. הנדסת האנוש טובה למדי, עם מיקום הגיוני של פקדים פיזיים רבים, מה שמאפשר תפעול נוח ואינטואיטיבי של מערכות שונות גם ללא צורך לצלול לתפריטי מסך המגע.
בכל הנוגע לאיכות החומרים, האקס-טרייל מפתיע לטובה בחלקו העליון של הדשבורד ובדיפוני הדלתות הקדמיות, שם נעשה שימוש בחומרים רכים ונעימים למגע. עם זאת, בחלקים התחתונים ובדיפוני הדלתות האחוריות ניתן למצוא פלסטיק קשיח יותר, אך ההרכבה נאותה והתחושה הכללית היא של עמידות לאורך זמן, ללא קרקושים או צקצוקים מיותרים. גימורים דמויי קרבון, שחור פסנתר או אלומיניום מוברש, בהתאם לרמת הגימור, מוסיפים נגיעות עיצוביות ששוברות את השמרנות ומוסיפות מעט עניין ויזואלי לתא הנוסעים.
נוחות ותמיכת המושבים היא אחד מיתרונותיו הבולטים של האקס-טרייל. המושבים הקדמיים נוחים ומרווחים, ומציעים תמיכה טובה לגב ולצדדים, גם בנסיעות ארוכות. בגרסאות מאובזרות יותר ניתן למצוא כוונון חשמלי למושבים ואף חימום. בשורה השנייה, המרווח לרגליים, לראש ולכתפיים מצוין, והיא מציעה נוחות אמיתית גם לשלושה מבוגרים, אם כי באופן צפוף יותר. בנוסף, המושבים האחוריים ניתנים להזזה על מסילה ולהטיית משענת הגב, מה שמאפשר גמישות רבה בין מרווח רגליים לנוסעים לבין הגדלת נפח תא המטען – פתרון שימושי במיוחד למשפחות. הראות החוצה טובה לכל הכיוונים, בזכות קו חלונות רחב ועמדת נהיגה גבוהה.
נפח תא המטען באקס-טרייל מרשים במיוחד. בגרסת ה-5 מקומות הוא עומד על כ-565 ליטר, נתון שהופך אותו לאחד הגדולים בקטגוריה. הוא שימושי מאוד במעשי: פתח ההטענה רחב ונמוך יחסית, מה שמקל על הכנסת ציוד גדול וכבד. צורתו רבועה ונוחה לניצול, וישנן אפשרויות עיגון שונות. בחלק מרמות הגימור קיים גם פתרון אחסון גאוני בשם “Divide-N-Hide” המאפשר סידור מודולרי של המטען על ידי יצירת מדפים נסתרים ותאים נפרדים. בגרסת ה-7 מקומות, שהייתה זמינה גם בגרסאות הדיזל, יש לקחת בחשבון כי כאשר שתי שורות המושבים האחוריות בשימוש, נפח תא המטען מצטמצם דרמטית, והשורה השלישית מתאימה בעיקר לילדים קטנים או לנסיעות קצרות בלבד.
טכנולוגיה, אבזור ומולטימדיה: ממה שהיה למה שהפך
הפן הטכנולוגי והמולטימדיה בניסאן אקס-טרייל דיזל, במיוחד בדגמי ה-T32 הנפוצים בשוק המשומשות, משקף את התקופה בה עוצב הרכב. מערכת המולטימדיה המרכזית, מסוג NissanConnect, הציעה לרוב מסך מגע בגודל 7 או 9 אינץ’ בגרסאות המתקדמות יותר. איכות התצוגה סבירה, אך לא מבריקה בסטנדרטים של 2025, ומהירות התגובה אינה מהירה במיוחד. מבנה התפריטים פונקציונלי אך בסיסי, והמערכת עצמה, לרוב, לא הציעה גרפיקה עשירה או עזרים ויזואליים מורכבים. בגרסאות מאוחרות יותר של הדור, שולבה קישוריות סמארטפונים באמצעות Apple CarPlay ו-Android Auto, אך לרוב בחיבור חוטי, ולא אלחוטי כמו ברכבים מודרניים. איכות העוזר הקולי (אם קיים) היא לרוב בסיסית ומוגבלת.
לוח המחוונים באקס-טרייל דיזל מציע לרוב שילוב של מדדים אנלוגיים קלאסיים עם מסך דיגיטלי מרכזי קטן יותר (לרוב 5 אינץ’). מסך זה מציג מידע חשוב כמו נתוני צריכת דלק, נתוני נסיעה, הנחיות ניווט (אם מחובר למערכת), והתראות ממערכות הבטיחות. אפשרויות התצוגה וההתאמה האישית בו מוגבלות יחסית בהשוואה ללוחות מחוונים דיגיטליים מלאים הקיימים ברכבים עדכניים יותר, אך הוא ברור וקל לקריאה.
מערכת השמע הסטנדרטית באקס-טרייל מציעה איכות צליל טובה וסבירה לקטגוריה, עם מספר רמקולים הפרוסים בתא הנוסעים. ברוב המקרים לא הוצעה מערכת שמע משודרגת כברירת מחדל. מבחינת אבזור נוחות, רמות הגימור השונות בארץ הציעו מגוון רחב: בקרת אקלים מפוצלת, חימום מושבים קדמיים, גג פנורמי (בגרסאות המאובזרות), מפתח חכם עם התנעה בכפתור, חיישני חניה קדמיים ואחוריים, ומצלמת רוורס. פיצ’ר ייחודי ושימושי של ניסאן, שנכלל בגרסאות רבות, הוא ה-Around View Monitor – מערכת מצלמות 360 מעלות שמציגה תמונה “ממעוף הציפור” של הרכב וסביבתו, ומשפרת משמעותית את קלות התמרון והחניה במקומות צפופים. נכון לשנת 2025, בעוד חלק מהאבזור נראה “בסיסי” לעומת רכבים חדשים, הוא עדיין מספק חווית שימוש טובה ופרקטית.
ביצועים, יחידת הנעה וצריכת דלק: הסוס הדוהר של ניסאן
ליבת הניסאן אקס-טרייל דיזל היא יחידת ההנעה החסכונית והמומנטית שלו. בישראל, הגרסה הנפוצה ביותר הייתה זו המצוידת במנוע הדיזל בנפח 1.6 ליטר (1.6 dCi), המפיק הספק של 130 כוחות סוס (כ-96 קילוואט) ומומנט מרשים של 32.6 קג”מ. מומנט גבוה זה זמין כבר בסל”ד נמוך, מה שמתורגם לתחושת כוח מיידית וזמינה בכל עת. המנוע שודך בדרך כלל לתיבת הילוכים אוטומטית רציפה (Xtronic CVT), הידועה בישראל בכינוי “גיר” רציף. ה-CVT תורם לחווית נהיגה חלקה ולינארית, שכן אין בו העברת הילוכים קשוחה כמו בתיבות אוטומטיות קונבנציונליות.
מבחינת נתונים טכניים, תאוצה מ-0 ל-100 קמ”ש עומדת על כ-11.0 שניות (בהתאם לגרסה ולמשקל). אומנם לא מדובר בביצועים ספורטיביים, אך בפועל, תחושת הכוח והביצועים בנהיגה יומיומית מספקת בהחלט. המומנט הגבוה מאפשר תאוצות ביניים יעילות ובטוחות, במיוחד בעקיפות בכבישים בינעירוניים ובעליות. הרכב מרגיש חסון ומסוגל לשאת משקל רב ללא מאמץ, גם כאשר הוא עמוס בנוסעים וציוד.
נקודת החוזק המרכזית של גרסת הדיזל היא כמובן צריכת הדלק. נתוני היצרן לפי תקן WLTP מצביעים על צריכת דלק ממוצעת של כ-18-20 ק”מ לליטר. במציאות, בתנאי נהיגה ישראליים משולבים (עירוני ובינעירוני, כולל פקקים ועליות), ניתן לצפות לצריכת דלק ריאלית ומרשימה של כ-14-16 ק”מ לליטר. זו צריכה מצוינת עבור רכב פנאי בגודל שכזה, והיא חוסכת סכומים ניכרים בהוצאות התדלוק, במיוחד בהשוואה לרכבי בנזין מקבילים. חשוב לציין שכאשר מחפשים מידע על יעילות רכב, המונח הנפוץ הוא “צריכת דלק”, גם אם מדובר ברכבים חשמליים שמדברים על “צריכת אנרגיה” בקוט”ש לק”מ – במקרה של האקס-טרייל דיזל, הנתון רלוונטי לחלוטין. עלויות התדלוק לדיזל בישראל נמוכות לרוב במעט מאלו של בנזין, מה שתורם עוד יותר לכדאיות הכלכלית.
טעינה: לא רלוונטי לגרסת הדיזל
חשוב להדגיש בצורה חד משמעית: הניסאן אקס-טרייל דיזל, כפי שמשתמע משמו, מונע באמצעות מנוע דיזל קונבנציונלי. משמעות הדבר היא שהוא פועל על סולר בלבד ואינו דורש כל סוג של טעינה חשמלית. אין לו סוללת הנעה גדולה שצריך לחבר לעמדת טעינה ביתית (AC) או מהירה (DC), ואין לו צורך במחברים ייעודיים או ניהול טעינה באמצעות אפליקציות.
עם זאת, ניסאן כחברה מתקדמת בעולם הרכב, בהחלט מציעה כיום פתרונות הנעה חשמליים והיברידיים. הדורות החדשים יותר של האקס-טרייל כוללים בין היתר את טכנולוגיית ה-e-POWER המהפכנית, המשלבת מנוע בנזין המשמש כגנרטור להטענת סוללה קטנה, בעוד שהגלגלים מונעים תמיד חשמלית. ייתכנו גם גרסאות פלאג-אין הייבריד בדגמי ניסאן אחרים או עתידיים. אך עבור הניסאן אקס-טרייל דיזל הספציפי שאנו סוקרים כאן, כל ההתייחסות לטעינה, קצבי טעינה או חווית טעינה ציבורית בישראל היא פשוט לא רלוונטית, שכן הוא פועל אך ורק על דלק.
חווית נהיגה והתנהגות כביש: רכות משפחתית
חווית הנהיגה בניסאן אקס-טרייל דיזל מתאפיינת בראש ובראשונה בנוחות וברכות. הרכב מכויל היטב לספוג את פגעי הדרך הישראלית, והוא מצליח להתמודד בהצלחה עם שיבושי אספלט עירוניים, מהמורות ופסי האטה. הנסיעה חלקה ונעימה, בין אם בעיר הצפופה ובין אם בנסיעות ארוכות בכביש הבינעירוני. המתלים מכוילים לצד הרך יותר, מה שתורם לנוחות מקסימלית לנוסעים, גם במחיר של מעט זוויות גלגול בפניות חדות, אך אלה נשלטות ולא מטרידות בנהיגה רגילה.
רמת בידוד הרעשים באקס-טרייל טובה מאוד ביחס לקטגוריה. רעשי רוח וכביש מבודדים היטב, ותורמים לאווירה שקטה ונינוחה בתא הנוסעים. מנוע הדיזל, מטבעו, מעט רועש יותר ממנוע בנזין מקביל, ובמיוחד תחת האצה חזקה או בעת תחילת נסיעה כשהוא קר, ניתן לשמוע את צליל הטרטור האופייני. עם זאת, במהירויות שיוט הוא שקט יחסית ואינו מפריע לחווית הנסיעה, והוא נבלע ברעשי הרקע. העברת הילוכים חלקה ולינארית, ללא מדרגות מורגשות, מאפיינת את התיבה האוטומטית הרציפה (גיר CVT), ותורמת גם היא לתחושה הכללית המרגיעה של הרכב.
מבחינה דינמית, הניסאן אקס-טרייל אינו רכב ספורטיבי, וזהו גם לא ייעודו. תחושת ההיגוי קלה ופחות מתקשרת, מה שמקל מאוד על התמרון בעיר ובחניה, אך פחות מזמין לנהיגה דינמית בכבישים מפותלים. אחיזת הכביש טובה ובטוחה, והרכב שומר על יציבות כיוונית מרשימה גם במהירויות גבוהות, מה שמשרה תחושת ביטחון לנהג ולנוסעים. תחושת הבלמים טובה, עם יכולת בלימה מספקת וצפויה. קלות התמרון בעיר היא יתרון משמעותי, במיוחד בזכות ההיגוי הקל והראות הטובה לכל הכיוונים, ובשילוב עם מערכת ה-360 מעלות (בגרסאות המאובזרות) הוא הופך את החניה למשחק ילדים, למרות מידותיו.
בטיחות ומערכות עזר לנהג: שקט נפשי עם חמישה כוכבים
הבטיחות היא כמובן פרמטר קריטי ברכב משפחתי, והניסאן אקס-טרייל דיזל לא מאכזב בתחום זה. הדור הרלוונטי (T32) זכה לציון מקסימלי של חמישה כוכבים במבחני בטיחות של ארגון Euro NCAP היוקרתי. הציון הגבוה משקף הגנה מצוינת על מבוגרים, ילדים והולכי רגל במקרה של תאונה. מבנה הרכב חזק וקשיח, והוא תוכנן לספוג אנרגיית התנגשות בצורה יעילה, תוך שמירה על שלמות תא הנוסעים. בנוסף לכך, הוא מצויד בשש כריות אוויר כסטנדרט, המספקות הגנה מקיפה לכל יושבי הרכב.
מעבר להגנה הפסיבית, האקס-טרייל דיזל הגיע לישראל עם מגוון רחב של מערכות עזר לנהג (ADAS), חלקן כסטנדרט וחלקן ב”רמת גימור” גבוהה יותר. בין המערכות הבולטות ניתן למצוא בלימת חירום אוטונומית (IEB – Intelligent Emergency Braking), התרעת סטייה מנתיב (LDW – Lane Departure Warning), התרעת שטח מת (BSW – Blind Spot Warning), התרעת תנועה חוצה מאחור (RCTA – Rear Cross Traffic Alert), ובקרת שיוט אדפטיבית (בגרסאות מסוימות). תפקוד המערכות הללו בעולם האמיתי טוב בדרך כלל: הן מתערבות בצורה חלקה ואינן אגרסיביות מדי, אך מספקות התראה אמינה בעת הצורך. לדוגמה, התרעת השטח המת יעילה במיוחד בכבישים רב-נתיביים צפופים, ובלימת החירום האוטונומית מהווה שכבת הגנה חשובה במצבי סיכון. מבחני בטיחות ומבדקי בטיחות שונים הוכיחו את יעילותן.
מחיר, רמות גימור ואחריות (ישראל): השקעה משתלמת
כשאנחנו דנים בניסאן אקס-טרייל דיזל באפריל 2025, השאלה “כמה עולה הרכב?” רלוונטית בעיקר בהקשר של שוק היד השנייה. נכון להיום, האקס-טרייל דיזל, שהיה להיט בקרב ציי רכב ומשפחות בזכות יעילותו, מציע תמורה מצוינת למחיר בשוק המשומשות הישראלי. טווח המחיר לרכב כזה, משנתונים 2017-2020 לדוגמה, ינוע בדרך כלל בין 70,000 ל-110,000 ש”ח, בהתאם לשנה, קילומטראז’, “רמת גימור” ומצב הרכב הכללי. כמובן שאין יותר “מחירון” רשמי לרכבים חדשים בגרסת דיזל זו, אך ערכו בשוק המשומשות נותר יציב יחסית בזכות הביקוש לפתרונות חסכוניים.
האקס-טרייל דיזל שווק בישראל במספר רמות גימור עיקריות, כאשר ההבדלים המרכזיים ביניהן מתבטאים באבזור ובחלק מהמקרים גם במערכות הבטיחות. רמות הגימור הנפוצות כללו לרוב את ה”אסנטה” (Acenta), “N-קונקטנה” (N-Connecta) ו”טקנה” (Tekna). רמת הגימור “אסנטה” הבסיסית הציעה אבזור סביר הכולל בקרת אקלים מפוצלת, חישוקי סגסוגת קלה, בלוטות’ ומערכת מולטימדיה. ה-“N-קונקטנה” הוסיפה לרוב מסך מולטימדיה גדול יותר, מערכת מצלמות 360, כניסה והתנעה ללא מפתח, וחלק ממערכות הבטיחות המתקדמות. רמת הגימור “טקנה” הייתה המאובזרת ביותר, וכללה לעיתים מושבי עור, גג פנורמי נפתח חשמלית, כוונון חשמלי למושב הנהג, וחבילה מלאה של מערכות בטיחות אקטיביות. לכל “רמת גימור” היה את ה”מחירון” המקורי שלה, ששימש נקודת ייחוס לחישוב ירידת הערך.
תנאי האחריות המקורית של ניסאן בישראל עמדו לרוב על 3 שנים או 100,000 ק”מ, המוקדם מביניהם. רוב רכבי הדיזל מדגם זה בשוק המשומשות כבר יצאו מתקופת האחריות היצרן, מה שהופך את בדיקת הרכב לפני הרכישה לחשובה במיוחד. עלויות התחזוקה של רכב דיזל עשויות להיות יקרות מעט יותר מזה של רכב בנזין באותה קטגוריה, בין היתר בגלל הצורך בטיפול במערכות ייעודיות כמו מסנן חלקיקים (DPF) ותוסף AdBlue (במידה ורלוונטי לדגם הספציפי). תקלות נפוצות, אם קיימות, לרוב קשורות למערכות הפליטה או למערכת ההזרקה, אך באופן כללי, האקס-טרייל נחשב לרכב אמין וללא בעיות כרוניות חמורות. עם זאת, כל “בעיות” שמתגלות לאחר הרכישה תהיינה על חשבון הקונה, מה שמחזק את חשיבות בדיקה מקיפה.
יתרונות: למה דווקא הוא?
יתרון: יעילות דלק מובהקת
הניסאן אקס-טרייל דיזל מציע צריכת דלק מרשימה ביותר ביחס לגודלו וליכולותיו כרכב פנאי שטח. זהו יתרון עצום, במיוחד לנהגים שגומאים מרחקים ארוכים, ומאפשר חיסכון ניכר בעלויות התדלוק בהשוואה לגרסאות הבנזין המקבילות ואף למרבית רכבי הפנאי מונעי הבנזין בשוק הישראלי. החיסכון הזה הופך אותו לבחירה כלכלית חכמה לאורך זמן.
יתרון: מרווח פנימי ושימושיות
המרחב הפנימי באקס-טרייל נדיב במיוחד, הן לנוסעים והן למטען. המושבים האחוריים ניתנים להזזה ולהטיה, מה שמוסיף גמישות רבה. בנוסף, האפשרות לגרסת 7 מקומות (שכדאי לבדוק בקפידה ברכבי דיזל ספציפיים שהגיעו לארץ) הופכת אותו לפתרון מצוין למשפחות גדולות או למי שמארח חברים באופן תכוף, גם אם השורה השלישית מתאימה בעיקר לילדים או לנסיעות קצרות. תא המטען הגדול והשימושי עם פתרונות אחסון חכמים הוא נקודה נוספת לזכותו, המספק מענה לכל צורך משפחתי.
יתרון: נוחות נסיעה גבוהה
האקס-טרייל מכויל לנוחות מירבית. הוא סופג היטב את פגעי הדרך, בורות ושיבושים עירוניים, ומעניק נסיעה חלקה ורגועה גם בנסיעות ארוכות בכביש הבינעירוני. בידוד הרעשים טוב, ותורם לאווירה נינוחה בתא הנוסעים, הופך את הנסיעות המשפחתיות לחוויה נעימה יותר, ומאפשר שיחות או האזנה למוזיקה ללא הפרעות.
יתרון: מומנט חזק ותאוצה לינארית
מנוע הדיזל מספק מומנט גבוה כבר בסל”ד נמוך, מה שמתורגם לתחושת כוח זמינה וטובה בתאוצות עירוניות ובינעירוניות. הוא מרגיש חזק וחסון, גם כאשר הרכב עמוס או מטפס בעליות תלולות, ומאפשר עקיפות בטוחות וקלות יחסית. תחושה זו מעניקה ביטחון רב לנהג, במיוחד בכבישים מהירים.
יתרון: אמינות מוכחת וערך בשוק המשומשות
הניסאן אקס-טרייל נהנה ממוניטין של אמינות גבוהה לאורך שנים, כאשר תקלות משמעותיות הן נדירות יחסית. בשוק המשומשות הישראלי, הוא מציע תמורה טובה מאוד למחיר, במיוחד למי שמחפש רכב פנאי משפחתי, חסכוני ובעל יכולות מוכחות. חוות דעת גולשים רבות מאששות את אמינותו לאורך זמן.
חסרונות: איפה אפשר לשפר?
חיסרון: רעש מנוע בולט בהאצה
למרות בידוד הרעשים הכללי הטוב, תחת האצה חזקה, במיוחד בעת עקיפה או עליה, מנוע הדיזל עשוי להיות רועש ובולט יותר מזה של רכבי בנזין מקבילים, ולעתים פוגע מעט בתחושת העידון הכללית. עם זאת, במהירות שיוט הרעש דועך משמעותית והופך לפחות מורגש.
חיסרון: חווית נהיגה פחות דינמית
האקס-טרייל מכויל בראש ובראשונה לנוחות, ולא לספורטיביות. ההיגוי קל ופחות מתקשר, וזוויות הגלגול בפניות מעט מורגשות יותר בהשוואה לחלק ממתחריו בעלי אופי נהיגה אגרסיבי יותר. מי שמחפש רכב פנאי עם תחושה “כמו של מכונית פרטית” או חוויה ספורטיבית, ייתכן ויתאכזב קלות. תיבת ה”הילוכים” הרציפה (גיר CVT) תורמת גם היא לתחושה פחות “מחוברת” לדרך בחלק מהמצבים.
חיסרון: עיצוב פנים פונקציונלי אך לא יוקרתי (בדגמי T32)
עיצוב הפנים של דגמי האקס-טרייל דיזל (בעיקר ה-T32) הוא פונקציונלי, הגיוני ואיכותי, אך ייתכן שיתפרש כמעט מיושן או שמרני בהשוואה למתחרים החדשים יותר, המציעים מסכים גדולים יותר וקונספט עיצובי עתידני. כמו כן, איכות החומרים טובה אך לא תמיד מעניקה תחושה יוקרתית במיוחד, בניגוד לדגמים מסוימים בקטגוריה.
חיסרון: עלויות תחזוקה ייחודיות לדיזל
בעוד צריכת הדלק נמוכה, תחזוקת רכבי דיזל, במיוחד אלה עם מסנני חלקיקים (DPF) ומערכות הזרקה מורכבות, עשויה להיות יקרה יותר בטווח הארוך. יש לקחת בחשבון את הצורך בטיפולים ספציפיים ופוטנציאל ל”תקלות” או “בעיות” הקשורות למערכות אלה, במיוחד ברכבים שאינם מטופלים כראוי או גומאים בעיקר נסיעות קצרות בעיר (שלא מאפשרות למסנן החלקיקים להתנקות כראוי).
בהשוואה למתחרים: מול מי הוא מתמודד?
הניסאן אקס-טרייל דיזל מתמודד בקטגוריה תחרותית מאוד, אך הוא מציע חבילה שונה במקצת ממרבית מתחריו. בהשוואה ליונדאי טוסון או קיה ספורטאז’ מונעי בנזין, האקס-טרייל דיזל מנצח לרוב בנקודת צריכת הדלק המשופרת דרמטית, ומציע מרווח פנימי גדול יותר, במיוחד בגרסאות ה-7 מקומות שלו. הוא גם נוח יותר בנסיעה ובעל אופי מתון ורגוע. עם זאת, המתחרים הקוריאנים בדרך כלל מציעים תא נוסעים מודרני ועדכני יותר מבחינה עיצובית, עם מסכי מולטימדיה גדולים וטכנולוגיות קישוריות מתקדמות יותר, ותחושת היגוי מעט ספורטיבית יותר. בהשוואה לסקודה קודיאק, מתחרה נוספת ובעלת אופציה ל-7 מקומות, האקס-טרייל דיזל מציע תמחור נגיש יותר בשוק המשומשות ונוחות נסיעה דומה, אך הקודיאק עשויה להרגיש יוקרתית יותר בחומרים ובפיצ’רים חכמים. מול המאזדה CX-5, האקס-טרייל פחות דינמי ופחות ממוקד נהג, אך מציע יותר מרחב פנימי ושימושיות משפחתית. בסופו של דבר, האקס-טרייל דיזל בולט ביכולת שלו לספק תמורה מצוינת למחיר עבור מי שמחפש פרקטיות, חיסכון משמעותי בעלויות התדלוק, ונוחות לטווח ארוך, מבלי להתפשר על מרחב משפחתי. הוא פחות מתאים למי שמחפש את הקצה הטכנולוגי או את חווית הנהיגה הספורטיבית ביותר, אך הוא בחירה רציונלית וחכמה עבור קהל יעד רחב.
סיכום ומסקנות: פסק דין
הניסאן אקס-טרייל דיזל הוא אחד מרכבי הפנאי השטח המשפחתיים המאוזנים והמוצלחים ביותר ששווקו בישראל בשנים האחרונות. הוא אומנם אינו הרכב הצעיר או המבריק ביותר טכנולוגית בשוק (במיוחד לאור כתיבת שורות אלו באפריל 2025), אך הוא מפצה על כך בחבילה כוללת ומעשית המותאמת באופן מדויק לצרכים של משפחות ישראליות. הוא מציע מרווח פנימי נדיב, נוחות נסיעה גבוהה, אמינות מוכחת, ובעיקר – צריכת דלק מרשימה שמסייעת להפחית את ההוצאות השוטפות. הוא לא יגרום לכם להתלהב מנהיגה ספורטיבית, אבל הוא יביא אתכם ואת משפחתכם בבטחה ובנוחות ליעד, תוך חיסכון ניכר בדלק.
אז האם כדאי לקנות את הניסאן אקס-טרייל דיזל? התשובה היא “כן” מהדהד, אך עם כוכבית קטנה. הוא מתאים במיוחד למשפחות גדולות הזקוקות למרווח אמיתי ול-7 מקומות מדי פעם (בהתאם לגרסה), לנהגים הגומאים קילומטרים רבים ומחפשים חיסכון משמעותי בעלויות הדלק, ולמי שמעריך נוחות נסיעה על פני דינמיות. בשוק המשומשות, הוא מציע כיום תמורה פנטסטית למחיר. עם זאת, אם אתם מחפשים את הקדמה הטכנולוגית האחרונה, תא נוסעים עתידני, או חווית נהיגה ספורטיבית ומרגשת, ייתכן שתמצאו את עצמכם מחפשים במקום אחר. בסופו של דבר, הניסאן אקס-טרייל דיזל הוא בחירה רציונלית, אמינה וחסכונית, שממשיכה לשרת נאמנה את בעליה גם שנים רבות לאחר יציאתו מהמפעל. הוא אופציה מומלצת בחום למי שמחפש רכב פנאי משפחתי עם ראש על הכתפיים.